7 Ağustos 2017 Pazartesi

Kobe Bryant V LeBron James





                                         Kobe Bryant ve LeBron James'in tüm birebirleri



Kobe Bryant 

Anne tarafından eski Nba oyuncusu John "Chubby" Cox'un yeğenidir. Ailesi ismini, Japonya'nın Kobe şehrinde restoran menüsündeki meşhur biftekten ilham alarak koydu. Kobe Bryant 6 yaşındayken, babasının İtalya'da oynamaya başlaması üzerine, oraya yerleştiler. Akıcı bir şekilde İtalyanca ve İspanyolca öğrendi. 1991'de Philadelphia'ya döndü ve burada Lower Merion Lisesinde basketbol oynadı.
Lise yıllarında Wilt Chamberlian'in 4 yıllık toplam sayı rekorunu kırdı. 1996 NBA Drafında Charlotte Hornets tarafından 13. sırada seçildi. Oyuncu seçimleri öncesinde yapılan hazırlık çalışmalarında, Bryant'ın potansiyelini fark eden ve ‘Bryant'ın çalışması bugüne kadar gördüklerim arasında en iyilerden biriydi' diyen Lakers genel menajeri Jerry West dönemin elit uzunlarından Vlade Divac karşılığında Bryant'ı takas etti. Kobe, 18 yıl, 2 ay ve 11 gün ile NBA ligi tarihinde en küçük yaşta draft edilen oyuncu oldu. Kobe liseden gelen ilk NBA jenerasyonun parçasıydı. İlk 2 sezonunu Eddie Jones, Nick Van Exel, Byron Scott gibi elit guardların arkasında pişerek geçirdi. Bu ilk 2 sezonda 150 maçta yalnızca 7 maçta ilk 5 başladı ve 30 dk üzerinde oynadığı maç sayısı azdı. Bu iki sezonda 11.7 sayı ortalamayla oynadı.



1998-2004




Kobe bu yıllar arasında büyük bir sıçrama yapmıştı.Üst üste 40+ sayı rekorları, 50 sayılık maçları, Jordan'a karşı 55 atarak belki de kendi döneminin geldiğini bas bas bağırıyordu Afro Kobe.Bu yıllar arasında Shaq ile birlikte 3 şampiyonluğu hanesine yazdırdı.




2000

İlk şampiyonluk

Dönemin ve belki de tüm zamanların en dominant oyuncusu Shaquille O'Neal Orlando Magic'de bir kez final oynadı, şampiyonluk yaşayamadı. Lakers'ta Phil Jackson ve genç yetenek Kobe ile birlikte bu mücadeleye girişti. 
Konferans Finalinde Kobe genç yaşında kritik yerlerde sorumluluk almaktan imtina etmedi ve Lakers yeni ikilisiyle ilk finaline çıktı.

Indiana karşısında 2. maç ayak bileğinden sakatlandı, 2. ve 3. maçı kaçırdı. 

4. maç onun kariyeri açısından dönüm noktasıydı. Shaq 6. faulünü alıp kenara geldiğinde tüm hücumları o belirledi ve en kritik yerde sorumluluğu aldı. Maçı 120-118 Lakers kazandı ve seride durumu 3-1'e getirdi.


                                           Kobe 6. maçta 26 sayı 10 ribaund ve 4 asist yaptı.

                                        
                                           Shaq ile birlikte ilk şampiyonluğunu kutlarken


                            İlk şampiyonluk

2001 Playoff'ları



Lakers'ın önceki seneden mazileri vardı Sacramento Kings ile. Kobe 4. maçta 48 sayı 16 ribaund ile yıldızlaştı. Kobe bu seride 35 sayı 9 ribaund 4.3 asist ortalamayla oynadı ve seriyi Lakers 4-0 geçen taraftı.
Konferans Finalinde 2000'li yılların en büyük rekabeti başlayacaktı. Spurs-Lakers.
22 yaşındaki Kobe artık kozasından çıkmıştı. İlk maçtan ağırlığını koydu ve Spurs'e sert bir mesaj verdi. 33.3 sayı 7 ribaund 7 asist 1.5 top çalma ortalamasıyla seriyi domine etti ve LAKERS bu engeli de 4-0 geçti.

Finale 11-0'lık dereceyle gelen Lakers'ı bir sürpriz bekliyordu. Allen Iverson çaylak sezonundan beri Kobe'nin önünde bir engeldi. Kobe çaylak yılında maçları kenardan takip ederken Iverson 30'lu sayılar buluyor ve kendini NBA'e kabul ettiriyordu. Yılın çaylağı da seçilmişti. Şimdi de takımını NBA Finaline taşımıştı. İlk maçta 48 sayılık efsane bir performansla oynadı ve Lakers'a 2001 Playoff'larındaki tek yenilgisini tattırdı. Sonrasında Lakers Shaq ve Kobe ile 4 maçı da üstünlükle kazandı.








2002
Lakers büyük rekabet içinde oldukları Spurs'ü bir kez daha elerken Kobe Bryant kritik yerlerde seriyi koparan oyuncuydu.

3 yıl üst üste Sacramento Kings karşısında kazanan taraf Lakers oldu. Ancak bu kez o kadar kolay olmadı. 7. maça taşınan serinin son çeyreği nefes kesiciydi.


Finalde Jason Kidd önderliğinde New Jersey Nets vardı. Yakın geçen tek maçı Kobe'nin kritik basketiyle Lakers kazandı.

Kobe&Shaq'lı Lakers 2000'de 4-2, 2001'de 4-1 kazandıkları Finalleri bu sezon da 4-0 kazandı. Esas sınavlarını birbirlerine karşı vereceklerdi.

2003
Kobe&Shaq koalisyonu bir çekişmeye dönüşmüştü artık. Bu yıl takımın alfası olma yolunda ciddi bir rekabet vardı ama bu takım içi çekişme iki yıldır yendikleri Spurs'e elenmeleriyle sonuçlandı. Spurs'ün şampiyonluğunu televizyonlardan izlediler...




2003'de normal sezon MVP'si Duncan ve Kobe'yi mukayese edelim:
                 sayı  ribaund  asist  tç   blk    FG% 3P%  FT%
Duncan     23      14         4      0.7    3     51      27     71
Kobe         30       7          6      2.2  0.8    45      38      84





2004

Lakers şampiyonluk yaşamamış iki veteran yıldızı Karl Malone ve Gary Payton'ı kadrosuna katarak, şampiyonluğun favorisi olarak sezona giriyordu. Ta ki...

Kobe Bryant, 30 Haziran 2003 tarihinde kaldığı bir otelde çalışan ve o sırada 19 yaşında olan bir kadına tecavüz etmekle suçlanıyordu. Bölge Savcısı Mark Hulbert yaptığı açıklamada, “Davacı davaya devam etmek istemediği konusunda bizi bilgilendirdi. Sadece bu sebeple dava düştü” dedi.
1 sene boyunca devam eden dava hem Kobe'yi hem takımı olumsuz etkiledi. Davanın devam ettiği gün Lakers'ın Denver Nuggets maçı vardı ve dava saatiyle çakıştı. Kobe maçın 2. çeyreğinde oyuna girdi. Maçın son topunda da maçı kazandıran sayıyı kaydetti .




                                          Kobe'nin Spurs'e karşı 42 sayılık performansı.

Finalde 2001'de Philadelphia'yı Iverson ile birlikte finale çıkaran koç Larry Brown'un Detroit Pistons'ı vardı. Süper yıldız sınıfından bir oyuncuya sahip değillerdi ama şampiyonluğu herkesten fazla istediklerini yaptıkları sert savunmayla kanıtlıyorlardı.
                                          2004 NBA Finallerinde Lakers'ın kazandığı tek maç.
                               NBA Finali 2. maçı uzatmaya götüren basket

 Ben Wallace, Rasheed Wallace,Tayshaun Prince, Richard Hamilton ve Chauncey Billups o tek amaç için savaştılar. Diğer tarafta şampiyonluk için son şanslarını Lakers'a gelerek kullanan Karl Malone ve Gary Payton, 4. şampiyonluklarını kovalayan Kobe ve Shaq. 5 maçta da alan kullanımı ve baskılı savunmayla Lakers'ı yıpratan Detroit şampiyonluğu kucakladı. Sürpriz bir de MVP çıktı; Chauncey Billups! Lakers'ın bu finali kaybetmesi büyük bir değişim rüzgarı başlattı. Kobe ve Shaq arasındaki ipler koptu ve ikisinden biri artık bu takımda olmayacaktı. Lakers gelecek düşünülerek yoluna Kobe ile devam etti. Shaquille O'Neal da Miami'de yeni bir sayfa açacaktı...

Boş Geçen Yıllar 

2004-2007 
Arası Kobe ve Lakers için hayal kırıklıklarıyla geçti. 2005 Sezonunda Playoff yapamadılar, 2006'da Kobe Bryant bireysel olarak modern zamanların en etkileyici sezonlarından birine imza atsa da bu Lakers için yeterli olmadı. 
                                          Kobe Bryant'ın Aralık 2005'te Dallas'a 3 çeyrekte attığı 62 sayı
               (Ayrıca 3 çeyrek sonunda rakipten fazla sayı atan tek oyuncu Dallas Mavs 61 Kobe62)

                                        Wilt Chamberlain'den sonra bir oyuncunun bulduğu en yüksek skor


22 Ocak 2006 NBA tarihine geçen bir performans yaşandı. O gün maçı Türkiye yayınında yorumlayan Kaan Kural ve Murat Murathanoğlu da tarihe tanıklık edeceklerinin farkında değillerdi. İlk yarı aslında o yıl Lakers için alışılageldik senaryolardan biri yaşanıyordu. Kobe'nin dinlenmek için oturduğu birkaç dakika Lakers sayı bulamadı ve fark açıldı. İkinci yarı başlarken fark Raptors lehine 18'e çıkmıştı ki Kobe Bryant aslında o sezon tam da ondan görmeye alışık olduğumuz 1e 5 hücumlara başladı. 1 ay kadar önce yalnızca 3 çeyrekte Dallas Mavericks potasına 62 sayı göndermiş ve rakip takımdan fazla sayı bularak bu alanda hala kırılamamış bir rekora imza atmıştı. Akıllarda  son çeyrekte oynasaydı kaç sayı bulabilirdi sorusu vardı.Kara Mamba o soruyu 3. çeyrek itibariyle cevaplamaya başlamıştı . Üst üste bulduğu üç sayılık atışlarda isabeti buldu ve Lakers'ı maça yeniden ortak etti.  Kobe daha sonra bu maçı yorumlarken 'şutum otomatiğe bağlamıştı' diye bahsetti o anlardan. Üst üste bulduğu isabetlerle ilgili 'topun çizdiği yay harikaydı'dedi. Maçın bitimine 6 dakika kala Kobe kariyer rekorundan 1 sayı uzaktaydı ve bu kez durmak gibi bir niyeti yoktu.
Kobe 70'i geçtiğinde Toronto'lu oyuncular skor tabelasına bakıp yaşananların gerçek olup olmadığına emin olmaya çabalıyordu. Tekrar maçın Türkiye yorumcularına dönersek maçtan sonraki NBA Stüdyo programında Kaan Kural'ın 'bu düzeyde 81 atılamaz, atılmamalı'  cümlesi bu performansın en net ifadesiydi.
Kobe ancak oyundan çıktığında yaptığının farkına varmıştı. 'Lisedeyken bir çok maça çıkardım ve kendimi o kadar parçalardım ki kafamdan dumanlar çıkardı. Büyük annem de bana kendini çok yoruyorsun derdi. O gün büyük annem uzun zamandır ilk kez maçımı izliyordu ve yine kendimi çok yormuştum' diyor Kobe... 


1962de Wilt Chamberlain 100 sayı atarak NBA'de bir maçta en çok sayı bulan isimdi. Ancak Kobe tüm zamanların en yüksek 2. skorunu modern zamanlarda icra ederek ne kadar büyük bir skorer olduğunu kanıtlamıştı. Bu performans yalnızca basketbolda değil tüm takım sporları içinde yapılmış en etkileyici bireysel performanslardan biri.

https://alihanolcar.blogspot.com.tr/2017/01/81.html

 2006 normal sezon MVP'si Steve Nash ve Kobe'yi mukayese edelim;
                sayı  ribaund  asist    tç    FG%   3P%  FT% 
Nash       18.8     4.2       10.5  0.8     51       44      92
Kobe       35.4     5.3        4.5   1.8     45       34      85



      Kobe'nin Suns'a attığı maç kazandıran basket



   6. maçta da 50 attı ama seriyi kazanmak için yeterli olmadı.
2006-07
Takımını Playoff'a sokmak için canını dişine takan Kobe Mart ayında eşsiz performanslar sergiledi.
4 maç üst üste 50+ sayı atarak tarihe geçti. Ancak Playoff'ta yine umduğunu bulamadı. Bir kez daha Phoenix Suns'a ilk turda elendi. Takıma takviye yapılmaması Kobe'yi Lakers'ı bırakmaya bile itmişti. Bir hayranı tarafından çekilen ve Andrew Bynum'ın takaslanması gerektiğini yerine Jermaine O'Neal'ın gelmesini istediğini içeren bir video dikkat çekti. 2007'de gerekli takviyeler yapılacak ve Lakers yeniden zirveye oynayacaktı...


LeBron JAMES


Akron, Ohio'da St. Vincent-St. Mary lisesinde basketbol oynamaya başladı.  Lisede oynadığı yıllarda medya tarafından herkese geleceğin en büyük yıldızlarından birisi olarak gösterildi. Lise'den mezun olduktan sonra 2003 NBA Draftında 1. sırada Cleveland Cavaliers tarafından seçildi.


                             Sacramento Kings'e karşı oynadığı ilk NBA maçında 25 sayı 9 asiste imza attı.


2006

İlk Playoff maçında Triple Double


2007




                                           LeBron'un 2007 sezonunda yaptığı en iyi 10 hareket

                                         2007'de takımını ilk kez NBA Finaline çıkaran LeBron James'in

Doğu Finali 5. maçı performansı

2007 NBA Finalinde karşısında  Spurs vardı. 


LeBron James'in 3. maç performansı
22 sayı 7 ribaund 6.8 asist ortalamaları 4-0'lık Spurs zaferine engel olamadı.

Kobe ve LeBron 2007 yazında Olimpiyatlar öncesi düzenlenen Amerika Turnuvası için hazırlanan A.B.D. milli takımındaydılar. A.B.D. önceki yıllardaki başarısızlıklardan ders almıştı. Artık A.B.D. milli takımının basketbolda yeniden zirveye oynama zamanı gelmişti. 2004'te uğradıkları hezimet onları hırslandırmıştı. A.B.D kampı hazırlık maçında Kobe mavi takımda LeBron beyaz takımdaydı.


2008

                                          2008 NBA ALL STAR MVP'si LeBron James

LeBron ayrıca kariyerindeki tek sayı krallığını da bu yıl elde etti (30).


2007-08 sezonu Kobe Bryant için çok önemli gelişmeler yaşandı. Sezona fırtına gibi başlayan Bynum'ın sakatlığında takıma katılan Pau Gasol Lakers ve Kobe'ye muhteşem uyum sağladı. Önceki 2 sezon Playoff'a ilk turda veda eden Lakers sezonu Batı Konferansında ilk sırada tamamladı.

Kobe Bryant 2003'de ve özellikle 2006'da takımının sıralamadaki yeri yüzünden hak ettiği ama kazanamadığı MVP ödülüne 2008'de kavuştu.
2003'de normal sezon MVP'si Duncan ve Kobe'yi mukayese edelim:
                 sayı  ribaund  asist  tç   blk    FG% 3P%  FT%
Duncan     23      14         4      0.7    3     51      27     71
Kobe         30       7          6      2.2  0.8    45      38      84

                          2006 normal sezon MVP'si Steve Nash ve Kobe'yi mukayese edelim;
                sayı  ribaund  asist    tç    FG%   3P%  FT% 
Nash       18.8     4.2       10.5  0.8     51       44      92
Kobe       35.4     5.3        4.5   1.8     45       34      85

Kobe ilk ve tek normal sezon MVP ödülünü de bu yıl kazandı. 28.3 sayı 6.3 ribaund 5.4 asist 1.8 top çalma %46 saha içi %36 üç sayı ve %84 serbest atış yüzdesi yakaladı.


        Playoff ilk turunda Denver Nuggets'ı 4-0 ile geçerken Kobe 2. maçta 49 sayı 10 asist yaptı.

 Konferans Finalinde bir kez daha rakip Spurs'dü. 5. maçta kilidi çözen 39 sayıyla Kobe oldu.


LeBron ve Kobe'nin ortak düşmanı Celtics


2008 ve takip eden yıllarda LeBron'un kariyerini en çok etkileyecek takım Boston Celtics'ti.

 LeBron kariyerinin en iyi performanslarını Celtics'e karşı sergiledi.
2008 Playoff'larında 7. maça taşınan ve efsane haline gelen CAVS-CELTICS serisinde
 LeBron 27 sayı 6.4 ribaund 7.6 asist 2 top çalma 1.3 blok ortalamayla oynadı. 7. maçta 45 sayı attı ama bu seriyi kazanmak için yeterli olmadı.


Benzer bir hüsranı finalde Kobe de tadacaktı. O sezon şampiyon olmak için kurulmuş Celtics kadrosu başrolleri Garnett, Pierce, Allen ve müthiş verim veren yan rolleriyle şampiyonluğu göğüsledi. 
              
          Celtics Lakers rekabetinde yeni bir sayfa daha açılacaktı...



2008 yazında Çinde düzenlenen olimpiyatta Kobe ve LeBRON A.B.D. Milli takımını temsil etti.



 A.B.D. Milli takımının en iyi hareketleri

2009


LeBron ve Kobe 2 gün arayla Madison Square Garden'da tarihi performanslara imza attılar.
2008'de olduğu gibi yine bir Memphis maçında sakatlanmasından bir maç sonra Kobe 61 sayı ile MSG rekorunu kırdı.  (2014'te Melo bu rekoru bir sayıyla geliştirdi.)

Yalnızca iki gün sonra LeBron James MSG'da 52 sayı 9 ribaund 11 asist yaptı.


LeBron James ilk MVP ödülünü aldı. 

28.4 sayı 7.6 ribaund 7.2 asist 1.7 top çalma 1 blok ortalamlarıyla oynadı .
%49 saha içi %34 3P ve %78 serbest atış (kariyerinin en yükseği)


LeBron'un ilk MVP sezonunun en iyi 10 hareketi

Cleveland Cavaliers konferans finalinde Orlando Magic karşısındaydı. Kobe Bryant ve LeBron James'in NBA Finalinde karşı karşıya gelmesi için en büyük fırsat bu sezondu.


    LeBron James'in 3. maçı kazandıran mucize üçlüğü



Orlando Magic'in 4-2 kazandığı seride LeBron James 38.5 sayı 8.3 ribaund 8 asist ortalamlarıyla oynadı.

Kobe Bryant da önceki sezon yaşadığı hayal kırıklığı üstüne hırslı ve daha defansif bir takım kurguladı
Kobe Bryant'ın 2008-09 sezonu en iyi 10 hareketi

Batıda da Billups ve Melo'lu Denver Kobe ve Gasol'a karşı finale çıkma mücadelesi veriyordu. Önceki yıl 4-0 yenilen takım yoktu Lakers'ın karşısında.
Kobe seriyi 34 sayı 6 ribaund  6 asist %48 saha içi %34 üç sayı ve %93
 serbest atış yüzdesiyle tamamladı.


3. maçta 41 sayı atan Kobe maçın en kritik yerinde de 'Mamba' altbenliğine büründü ve takımını seride 2-1 öne geçirdi.
   Mamba mantalitesinin görüldüğü an


Finalde LeBron'un Cavs'ini deviren Orlando Magic vardı. Dwight Howard, Hidayet Türkoğlu, Rashard Lewis ve Jameer Nelson Kobe'yi durdurmak için savaşacaktı. Kobe ise bir final daha kaybetmeye tahammülünün olmadığını ilk maçta gösterdi. Kariyerinin en iyi final performansını sergiledi.


   40 sayı 8 ribaund ve 8 asist!




  Kobe Bryant 4. şampiyonluğunu yakalamıştı. Bu şampiyonluk onun için ayrı bir anlam taşıyordu. Shaq olmadan kazandığı ilk şampiyonluktu ve Finaller MVP'si olmuştu. Final serisini 32.4 sayı 5.6 ribaund 7.4 asist 1.4 top çalma ve 1.4 blok ortalamalarıyla oynadı.


2009-2010
Kobe Bryant kariyeri ilerledikçe basketbol tarihinin en iyi clutch oyuncularından biri haline geldi.
2009-2010 sezonunda  takımının geride olduğu 5 maçı son topta kaznadırdı .


LeBron James 

2009'da Dwight Howard ile eşleşme problemleri sebebiyle Orlando'ya elenmeleri Shaq'ın Cavs'e katılmasının başlıca sebebiydi.

29.7 sayı 7.3 ribaund 8.6 asist ortalamasıyla üst üste 2. kez MVP olmayı başardı.

Playoff ilk turda Bulls'a karşı muhteşem oynadı.

BİR KEZ DAHA BOSTON

Cavs seride 2-1 öne geçti.
Ancak önceki seneki hayal kırıklığından sonra Celtics yenilenmiş takıma takviyeler yapmıştı.
5. maçta LeBron kariyerinin en kötü maçlarından birini çıkardı ve Celtics durumu 3-2'ye getirdi.
6. maçta James'in destansı çabası seriyi çevirmeye yetmedi ve konferans finaline Celtics yükseldi.
Bu kayıp LeBron James için yeni bir dönem başlatacaktı.

LeBron'un Cavaliers formasıyla son maçı.

2009-10 sezonunda Kobe eşit veya geride olduğu 6 maçı son saniye basketiyle kazandırdı.


Lakers ilk turda ileriki sezonların müstakbel MVP'lerini barındıran OKC takımıyla karşılaştı.


İlk turda Lakers rakibi OKC'yi 4-2 geçti. 2 sene içinde OKC'nin gelişimi en çok Lakers'ı etkileyecekti...

2. turda Lakers Jazz'i süpürdü. Kobe 4. maçta alev aldı.
Konferans Finalinde Kobe'nin kariyerinde en büyük yaraları açan takımlardan biri Phoenix Suns vardı. Nash-Amare yıllardır yakasını bırakmamıştı. 2006'da attığı ikonik son saniye basketiyle takımını seride 3-1 öne geçirmiş, 6. maçta 50 atmış ve seriyi bitirmeye çok yaklaşmıştı ama ne 2006'da ne 2007'de Suns'ı geçememişti. 2010 Kobe için intikam yılıydı.
Kariyerinin en iyi Playoff serisini oynadı. 34 sayı 7 ribaund 8 asist ortalamalarıyla takımını bir kez daha finale taşıdı.




Finaldeki rakibi 2008'de şampiyonluğu kaptırdığı Celtics'ti. Lakers tarihine bir Celtics mağlubiyeti daha yazdıramazdı, bir kez daha yenilemezdi.

Daha ilk maçtan kararlılığını gösterdi bu kez roller değişmişti.
Evinde oynadığı 2. maçta Ray Allen 8/11 üçlük isabeti ile NBA rekoru kırdı ve durum 1-1 oldu.
2008'de galibiyet çıkaramadığı TD Garden'da ilk maçı Lakers kazandı. 

Deplasmandaki 2. maçta Kobe mantalitesi işi koparmaya gelmişti. 3. çeyrekte Kobe'nin 1'e 9 hücumları destansıydı ama Celtics son çeyrek maçı kopardı ve seriyi 2-2'ye getirdi.
5. maç iki takım açısından da kader maçıydı. Celtics evindeki 3 maçın 2sini kazanarak avantaj elde etmek istiyordu.İlk yarı başa baş geçti. 2. yarı Celtics çift haneli avantaj yakaladı ve Lakers hücumları sekteye uğradı. Bu noktada önceki maçta olduğu gibi Kobe acil durum düğmesine bastı.
6 dakikada 17 sayı üretti. Son çeyrekteki bireysel çabaları da Celtics'in kolektif oyunu karşısında yenilgiye uğradı.

38 sayı buldu ama 2008'dekiyle aynı noktadaydı Bryant. Staples Center'daki 6. maç mutlaka kazanılmak zorundaydı.

6. maçta Lakers bambaşka bir kafa yapısıyla sahaya çıktı. Savunma konsantrasyonları zirvedeydi. Ron Artest (Metta World Peace) uykusundan uyanmıştı (ki 7. maçta belirleyici olacaktı) ve kenardan gelen oyuncular ciddi katkı verdi. Celtics ise kenardan katkı getiremedi ve sadece 67 sayıda kaldı. 
Son maç Staples Center'daydı ve LAKERS-CELTICS rekabetinin şanına yakışır bir son maç olacaktı.

7. maç iki takım da gergin başladı. Takımların tarihsel rekabeti formaları iyice ağırlaştırıyordu. Celtics veteran oyunculardan kurulu bir takımdı ve her final onlar için son şans değerindeydi. Kobe Bryant için ise Michael Jordan'a yaklaşabilmek, tüm zamanların en iyisi olabilmek adına bir ispat savaşıydı. Bu finalin telafisi olmazdı. İki takımın oyuncuları da ölüm kalım mücadelesi gibi savunma yapıyordu. NBA Finaller tarihinin en düşük skorlu ilk çeyreği oynandı. Kobe Bryant ilk isabetini çeyreğin bitimine 3.36 kala bulabildi. İlk yarı başa baş geçti, 3. çeyrek Celtics 12 sayılık bir avantaj yakaladı. Lakers takım halinde bu farkı kapadı ve heyecanın tavan olacağı son çeyreğe gelindi. 60'lı skorlar görmeye alışık değildik ama bu hiçbir maça benzemiyordu. Son çeyrek her hücum düşünülerek, maç topuymuşcasına oynandı. Bitime 5 dakika kala Kobe'nin bulduğu sayıyla Lakers 68-64 öne geçti. 1 dakika kala muhtemelen maçın en kritik hücumunda Kobe savunmanın dikkatini kendi üzerine çekti ve topu Artest'e yolladı. 6. maçta uyanan Artest hayatını en önemli şutunu sayıya çevirdi, Los Angeles coşmuştu. 79-73 maçın koptuğunu düşünenlere bunun sıradan bir final maçı olmadığını hatırlattı. Ray Allen'ın dipten bulduğu üçlükle fark 3'e indi. Ardından gelen hücumda tartışmalı bir düdük neticesinde Kobe 2 faul atışını sayıya çevirdi. 20 saniye kala Ray Allen bir üçlük daha yolladı sayı olmadıa ma karambolde top Rondo'da kaldı. Kobe onun üçlüğünü riske etti ve Pierce'a gitti. Rondo sürpriz bir şekilde 3lüğü sayıya çevirdi. Lakers açısından maç bir türlü bitmiyordu. Celtics laneti peşlerinden gelmeye devam ediyordu. Sasha Vujacic çok az süre aldığı bu seride en kritik 2 serbest atışı kullanmak üzere sahadaydı ve görevini layığıyla yaptı. 83-79

Rondo son denemesini sayıya çeviremedi ve Lakers şampiyon olmuştu. Kobe çocuk gibi seviniyordu diğer potaya koştu.
Felaket şut attığı 7. maçta 23 sayı 15 ribaund yaptı Kobe. Seri genelinde de 28 sayı 8 ribaund 4 asist 2 top çalma ortalamalarıyla 5. şampiyonluğunu kazandı.

NBA tarihinde 3 sezon üst üste 600 sayıya ulaşan tek oyuncu oldu. 
633 (2008) 695 (2009) 671 (2010)


2010 - 2011

2010 yazında LeBron James ESPN'de katıldığı canlı yayında Cleveland'dan ayrılıp ve Miami Heat'e katılacağını duyurdu. Bu kararını canlı yayında bildirmesi Cavs camiasını ve taraftarı öfkelendirdi.
Bu küçük şehre final oynatmış,doğunun en güçlü takımlarından biri haline getirmiş 'seçilmiş kişi' gözüyle bakılan James bir anda bir nefret figürü haline geldi. Heat'deki ilk sezonunda da bu nefret onu takip edecekti.

 
2010-11 NBA sezonu açılış haftasında James'in 'yeteneklerini güneye' götürme sebebi Celtics, Heat karşısındaydı. Kendini göstermesi için bulunmaz bir fırsattı, öyle de oldu.






Heat formasıyla ilk kez Cleveland'a döndü. Hoş karşılanmadı ama 38 sayı attı.

James Blazzer karşısında 44 sayı buldu.

Lakers'a karşı oynadıkları Noel maçında muhteşem oynadı.

2011 NBA ALL STAR maçı Los Angeles'taydı ve gösteri sırası Kobe Bryant 'taydı.

37 sayı attığı maçta Kobe 4. kez NBA ALL STAR MVP'si olmayı başardı.
Son şampiyon şampiyonluğun en büyük adaylarından biriydi ve LeBron&Wade&Bosh'lu Miami Heat'le olası bir final basketbolseverlerin en büyük dileğiydi. Hiçbir zaman gerçekleşmedi. Kobe-LeBron rekabetinde NBA Finali eksik kaldı.

Lakers ilk turda New Orleans karşısında beklemediği kadar zorlandı. Rakibini 4-2 geçti ama şampiyonluk için ilerleyen maçlarda performanslarını yükseltmek zorundaydılar.

Kobe'nin ilk turda Okafor'u poster ettiği smaç

Yeni bir oluşum içindeki, veteranlardan oluşan Dallas Mavericks rakipti. Her pozisyonda ligin elit savunmacılarından birkaçı bulunuyordu ve dış şutör zenginlikleri vardı. Lakers'ı da bu sayede vuracaklardı. NBA tarihinde 3 sezon üst üste 600 sayıya ulaşan Kobe ilk iki round'da kendisinden bekleneni veremedi ve Mavericks'le oynanan ilk maç dışında galibiyete yaklaşamadı bile. 

Lakers oyuncuları Phil Jackson'ın emekli olacağı yıl ona son bir şampiyonluk armağan etmek istiyordu. Ama sonuç hüsran oldu. Dallas Mavericks son şampiyonu 4-0 süpürerek adını konferans finaline yazdırdı ve Phil Jackson dönemi kapanmış oldu.

LeBron ise Heat'deki ilk sezonunda finale çıkıyordu...

Playoff'a gelindiğinde 2. turda rakip bir kez daha Celtics'di. James bambaşka bir mantaliteyle oynuyordu. Heat'e gelme amacını tam olarak hafızalara kazıdı bu seride.


James ilk kez Celtics'i devirmiş oldu. Celtics devrinin James tarafından bitireleceğini bilmiyordu.
Konferans Finalinde MVP Derrick Rose'un Bulls'u vardı karşılarında. 

3-1 önde oldukları seride finale yükselmek için oynadıkları maçta 19-4'lük seri yakaladılar ve Wade-Bosh- James üçlüsü ilk finallerine çıktı.
Finalde şampiyonluk için kurulmuş HEAT, son şampiyonu deviren MAVS'e karşıydı.
İlk maç son anlara kadar başa baş geçti ancak Wade ve LeBron faktörü ağır bastı ve Heat kuruluş amacına uyarak ilk maçı kazandı.

2. MAÇ SON ÇEYREK

James ve Heat için kabus bu noktada başladı. Serinin Heat lehine 2-0 olmasına sadece 6 dakika vardı ve 15 sayı öndeydiler. Mavericks öyle bir geri dönüş yaptı ki Heat bu fırtınada alabora oldu. Maçın bitimine 1 dakika kala 17-2'lik seri sonunda 90-90 eşitlik vardı. O noktadan sonra Dirk Nowitzki'nin
 insiyatifi devreye girdi ve seri 1-1 oldu.


3. maçta 34 sayı atan Nowitzkiye takım arkadaşlarından destek gelmeyince Heat 2-1 öne geçti ve işi koparmaya yakındı.

4. maçtan önce Nowitzki solunum yolları rahatsızlığı yaşıyordu ve halsizliği her halinden belliydi. Maç içinde de nefesinin onu zorladığı gözlenebiliyordu. Maç öncesinde basketbolseverlerin hoş karşılamayacağı bir olay yaşandı. Wade ve LeBron Nowitzki'nin hastalığını tiye alan şakalar yaptı ve büyük antipati topladılar.





Bu maç LeBron'un kariyeri açısından kara bir lekeydi. Yalnızca 8 sayı bulabilmişi.


Tüm oyuncularından maksimum verim alan koç Rick Carlisle LeBron'un kazanmaya en yakın olduğu finali elinden almıştı. Dirk Nowitzki de 2006'da 2-0 öndeyken kaybettiği finalin intikamını almış ve şampiyonluk yüzüğünü kazanmış oldu.
LeBron rüya gibi geçen bir sezonun ardından hatırlamak istemeyeceği bir final geçirdi. 
18 sayı 7 ribaund 7 asist ortalamalarıyla finali noktaladı.
Ondan beklenenin altında bir performans sergiledi ancak bu bir son değildi...

2012

2011-2012 NBA Sezonu, lig tarihinin 66. sezonudur. 1998-99 sezonundan sonra ilk defa lokavt nedeni ile sezona geç başlanmıştır. Toplamda 1 takım 82 maç oynaması gerekirken, bu sezonda 66 maç yapmıştır. 25 Aralık 2011 tarihinde başlayan normal sezon, 26 Nisan 2012 tarhinde sona ermiştir. Bu sezon Kobe Bryant için anlamlıydı. Şöyle ki şubat ayında 76ers karşısında oynadığı maçta eski takım arkadaşı Shaquille O'Neal'ı geride bıraktı ve tüm zamanların en skorer 5. oyuncusu oldu. 

Ocak ayında Lakers lokavt sebebiyle sezona geç girmenin etkisiyle yavaş bir giriş yapmıştı. Kobe Ocak ayında üst üste 4 maç 40 sayı attı.





LeBron James'in çaylak Leonard karşısındaki ilk maçı.


LeBron'un 40 sayı attığı müthiş bir performans.


LeBron JAMES'in Lakers maçı performansı


2012 ALL STAR maçında rekabet hiç olmadığı kadar yüksekti.

Kobe Bryant NBA ALL STAR maçlarının en skorer oyuncusu unvanını Jordan'dan aldı. Son çeyreğe çift haneli batı üstünlüğüyle girildi. Son çeyrekte LeBron James'in üst üste üç sayılık atışları maçı ortaya getirdi.  Ancak son hücumda LeBron ısrarla topu Deron Willams'a vermek isteyince atışlar sayıya dönüşmedi ve batı bir kez daha kazanmış oldu. 2012 All Star MVP'si 36 sayıyla Kevin Durant oldu. Bu muhteşem gecede LeBron James 36, Kobe 27 sayı buldu.
 
LeBron'un bireysel performansı
Maçın 3. çeyreğinde Wade Kobe'yi durdurmak için yaptığı gereksiz bir müdahale sonucunda Kobe'nin burnunu kırdı. 
All Star arasından sonraki maçların bir bölümünde Kobe maskeyle oynaması gerekti. Ancak Kobe mantalitesi devreye girdi, ortada bir maraz varken Mamba yükseliyordu.

Kobe
Kobe'nin kırık burnunu koruma amaçlı maskeyle oynadığı ilk maç


Maskeyle oynadığı 2. maç

Heat süper takım olduğundan beri Lakers'ın aldığı tek galibiyet bu maçtı. Kobe ilk çeyrekte 18 olmak üzere 33 sayıyla James'e karşı aldığı nadir galibiyetlerden birini takımına kazandırdı.
 Burnunun kırılmasına sebep olan Wade'e de cevabını vermiş oldu.

Kara Mamba clutch şutlarıyla Clippers'ı yıktı.


Lakers'ın Playoff'tan önceki son maçı Kobe geri dönüşü sağlayıp uzatmada maçı kazandırıyor.
Kobe Bryant sezonu 
28 sayı 5.4 ribaund 4.6 asist ortalamalarıyla tamamladı.
LeBron James 2011-12 sezonu en iyi hareketleri

Bir sezon arayla yeniden MVP olan LeBron James 27 sayı 8 ribaund 6.2 asist 2 top çalma ortalamaları yakaladı.

2012 PLAYOFFLARI -MİLAT


Lakers batıda 3. olarak Nuggets'la eşleşti ve beklemediği bir direnişle karşılaştı. Dinamik ve patlayıcı pota altları çember altını zorladı. 


Son çeyrekte bulduğu üst üste üçlüklerle takımının seriyi bitirmesine uğrşsa da bu seri 7. maça taşınacaktı (2006'da olduğu gibi). Metta World Peace sezonun son maçında Harden'a yaptığı hareket nedeniyle ceza almış ve serinin sadece son maçında yer alabilmişti.
Diğer tarafta doğuyu Boston Celtics'in ardından 2. sırada tamamlayan Miami Heat Melo-Stoudemire-Chandler'lı NYK'e karşı oynadı. Heat ve LeBron için bu kez şampiyonluk yolunda kimse önlerine çıkamazdı. seriyi 4-1 Heat geçti.


Lakers'ın 2. turdaki rakibi 2010'da karşılaştıkları OKC'idi. Ancak 2 yılın getirdiği olgunluk ve artık lige damgasını vuran oyuncular haline gelen Westbrook ve Durant'e sahiplerdi. Ayrıca Harden ve Ibaka gibi yardımcı rollere sahiptiler. Lakers'ın takas dönemi sonunda serbest bıraktğı veteran oyuncu Derek Fisher'ı da kadrosuna katmıştı. Kobe ile aynı drafttan gelen Fisher onla çok sıkı dostlardı. Tüm şampiyonluklarda beraberdiler ve Kobe son şutu kendi atmayacaksa mutlaka Derek Fisher'a emanet edebilecek kadar güvenirdi. Lakers yönetiminin onu serbest bırakması canını sıkmıştı. 

Sezon içinde bazı yakın geçen maçlarda da Mike Brown tarafından kenarda oturtulması koçla arasını geren bir durumdu. 
OKC seri boyunca onu en çok tanıyan oyuncu olarak Fisher'ı Kobe'yi savunduracaklardı.

LAKERS deplasmandaki ilk 2 maçı kaybederken Kobe hiç kendi seviyesinde değildi. Özellikle 2. maç son dakikaya girilirken haptığı hatalar serinin kaderini etkileyecekti. 3. maçta yeniden Mamba mantalitesini gördük.


Seri 2-1'e gelmişti ve onlar LAKER'dı. Buradan geri dönebilecek yegane takımdı.

Kobe 4. maçta da aynı kararlılığını sürdürdü ve 38 sayı attı. Ancak bu kez de Westbrook'tan 37 sayılık bir performans geldi ve OKC seriyi 3-1'e taşıdı.

BLACK MAMBA'nın son Playoff mücadelesi

Yakın geçen 2. ve 4. maçı kaybeden Lakers oyuncuları artık seriyi geçme umudunu kaybetmişti. Bu noktada Kobe ilham kaynağı olmalıydı. Mamba maçın başından itibaren 1e 9 hücumlarıyla takımını maçta tutmaya çalıştı. 33 yaşında bir oyuncu olarak muhteşem bir bireysel çaba izliyorduk. 
Kobe'nin tek başına mücadele verdiği maçlar bir gösteri gibidir, seveni sevmeyeni bunu alkışlar. Kara Mamba OKC potasına 42 sayı bıraktı ama yeterli olmadı.22 Mayıs 2012'de Kobe Bryant'ın son Playoff maçı olarak tarihte yerini aldı. 




Diğer taraftan Heat yoluna devam ediyordu. Pacers'ı 4-2 ile geçerken LeBron 30 sayı 11 ribaund 6 asist 2.7 top çalma ortalamalarıyla müthiş bir seri geçirdi.



Konferans Finalinde bir kez daha ebedi düşman Celtics vardı.  James bu sezon o şampiyonluğu almaya and içmişti. Önündeki en büyük engel Celtics karşısında muhteşem bir seri oynadı.
3-2 geride oldukları 6. maçta 45 sayı 15 ribaund 5 asist yaptı ve seriyi 7. maça taşıdı .


7. maçta da bu kararlılığını sürdürdü ve doğudaki süper gücün artık Heat olduğunu Celtics'e gösterdi.
JAMES 33 sayı 11 ribaund 4 asist ortalamayla oynadı.
Yeniden finaldeydiler ve karşılarında genç ve dinamik bir ekip vardı, OKC!
Başa baş geçen ilk maçta Kevin Durant'in son dakikalarda bulduğu sayılar OKC'ye maçı kazandırdı. 36 sayıyla yıldızlaşan Durant, James'in ilk yüzüğünü kazanmasına köstek olmuştu. 2011 NBA Finalindeki hayal kırıklığı üstüne bu finalin ilk maçı da kaybedilince moralman bir çöküntü içindeydi Heat. Ancak çabuk toparlandılar ve ardından 4 maçı da kazandılar.



VE NİHAYET ZAFER!
2007'de ve 2011'de finale kadar çıkıp kaybettiği, 2008-2009-2010'da Celtics ve Magic'e takılan LeBron James nihayet şampiyonluk sevinci yaşıyordu.
JAMES seriyi 28.6 sayı 10.2 ribaund ve 7.4 asist ortalamalarıyla bitirdi. Hem sezon hem Final MVP'si olmuştu ve sırada Olimpiyatlar vardı...

2012 yazında A.B.D. milli takımı yeniden olimpiyat madalyası için bir araya geldi. Bu kez yükselişte olan yıldızlar  da eklenmişti. 2010'da süper yıldızsız takımı sırtlayan ve rüştünü kanıtlayan Kevin Durant, Kobe-LeBron-Carmelo ve Chris Paul'la birlikte zirve için oynadı.






2012 Olimpiyatlarında Kobe Bryant'ın bireysel performansları



2012 Olimpiyatlarında LeBron James'in bireysel performansı
                                           

                                                                       2013

Son şampiyonluğun üstüne 2 kez 2. turda elenen Lakers'ta bir değişim rüzgarı vardı. 
Takıma şampiyonluk yaşamamış yıldızlar dahil edildi. Başta ligin en iyi uzunu Dwight Howard. Ligin önde gelen oyun kurucularından Steve Nash. Benchten enerji skor getirmesi beklenen ve önceki yıl Odom'un yarattığı büyük boşluğu kapatması umulan Antawn Jamison. Ancak yaşlı bir kadroydu ve ligin hazırlık aşamasından itibaren uyum sorunları peşlerini bırakmadı. Sakatlıklar yüzünden yıldızların bir arada oynadığı maç sayısı çok azdı. Gasol ve Nash sezonun neredeyse yarısnı kaçırdı. Howard Magic günlerinden çok uzaktaydı ve geçiş savunmasında ligin en kötü takımlarından biriydi Lakers. Kötü başlagınç ilk Mike Brown'un kellesini götürdü. Kobe ile olan uyuşmazlığına başarısız başlangıç da eklenince gitmesi kaçınılmaz oldu. Yerine bir taktik dehası, NBA'in hücum sistemini kökten değiştiren ve Phoenix Suns'la bugün oynanan basketbol anlayışının temellerini atan D'Antoni göreve getirildi. Ancak takım uzun süre %50 galibiyetin altına kaldı ve şampiyonluk için Heat'le birlikte aday gösterilen bu takımın Playoff yarışında bile olmayışı herkesi şaşırtmıştı. 2010'dan sonra Kobe için işler iyi gitmiyordu ve bu onun için son şans olabilirdi. Artık 34 yaşındaydı ve şampiyonluk için kurulmuş bu takımı bir şekilde Playoff'a sokmalıydı.
                                                               

                                                                  SON PERDE

Kobe zor gidişatta kaptan olarak takımını rotaya sokmaya gayret ediyordu. 34 yaşında bir oyuncu olarak insanüstü bir çaba içindeydi.
Dallas Mavericks'in sahibi Mark Cuban'la Kobe'nin girdiği bir polemik sonrası oynanan maçta Kobe 38 sayı attı ve bu maç 'Af Maçı' olarak tarihe geçti.


Kobe Bryant'ın en ikonik maçlarından biri yine 2013 sezonuna ait. Ve yine rakip Raptors...
Lakers taraftarısınız ve rakip 25 sayı fark yaptı, izlemeyi bırakır mısınız yoksa Kobe bu maçı nasıl çevirecek diye izlemeye devam mı edersiniz?




2013 All Star maçında Kobe Bryant'ın LeBron'u markaj altına aldığı anlar...



Kobe'nin Miami Heat  performansı




Kobe Bryant'ın 2012/13 en iyi hareketleri

Mart ayının sonuna gelindiğinde Lakers'ın zor da olsa Playoff şansı vardı ve Kobe bu umudun peşinden gidiyordu. Nisan başında oynanan 7 maçta ortalama 45.5 dakika sahada kaldı ve bu maçların çoğunda neredeyse oyundan çıkmadı Kobe.

Kobe Bryant bu 7 maçta 29 sayı 7.3 ribaund ve 8.4 asist 2 top çalma 1 blok ortalamayla oynadı. 

Ligin son maçı Golden State Warriors karşısında  yine destansı bir mücadele veriyordu. Ta ki... o feci sakatlık yaşanana kadar.


Vücudu artık bu baskıya dayanamadı ve Kobe Bryant'ın aşil tendonu koptu. Röportajda belirttiği üzere basma hissini o an için kaybetmişti. Yine de onun tek düşündüğü serbest atışları atmaktı. Sebebine gelince; faul sonrası serbest atışları kullanmayıp kenara gelen oyuncu tekrar oyuna dönemiyor. Kobe hala oyuna dönmeyi düşünerek 2 serbest atışı da sayıya çevirdi. Lakers için aslında 2012-13 sezonu o anda bitmişti çünkü Kobe'nin sezonu kapayacağı ve gelecek için de kesin konuşulamayacak bir sakatlık yaşamıştı. Finalde Heat ile eşleşecek Spurs Kobe'siz Lakers'ı zorlanmadan geçti. Kobe bu sakatlığı da atlatacaktı ama Playoff ve şampiyonluk dönemleri kapanmıştı artık...
Kobe 2012-13 sezonunu 27.3 sayı 5.6 ribaund 6 asist 1.4 top çalma ortalamalarıyla tamamladı.


LeBron James'in Lakers performansı


4. MVP ödülünü kazanan James 27 sayı 8 ribaund 7.3 asist 1.7 top çalma ortalamarıyla oynadı.


Playoff'ta da kararlılığını sürdürdü Kral! Heat Bulls'u 4-1 geçerken James 23.6 sayı 7 ribaund 8 asist 2 top çalma ortalamalarıyla oynadı.


Konferans Finalinde de James'in tarifesi değişmedi! 

Finaldeyse 2007'de 4-0 yenildiği Spurs vardı ve artık onun için intikam vaktiydi! 4 maç tamamlanırken seri 2-2'idi. 5. maçta Spurs kolektif skor dağılımıyla yine makine düzeninin gücünü göstermişti ve 3-2 öne geçti. 6. maç NBA tarihinin gördüğü en heyecanlı maçlardan birine tanık olduk.


6. Maçın özeti

James'in 6. maçtaki performansı.
6. maçta geri dönüşün lideri James Ray Allen'ın mucize üçlüğüyle 7. maça taşımıştı umudunu. 7. maçın tek bir hakimi vardı!

LeBron James yine hem sezon hem Final MVP'si olmuştu ve Finalde 25.3 sayı 10 ribaund 7 asist ortalamayla oynadı.




2013-14
Muhteşem bir şampiyonluğun ardından James ve Heat 3peat kovalıyordu. 6. ve 7. maçta yaşadıkları şoku atlatan Spurs ise intikam için bilenmişti.



Adeta onu durdurmak için oluşturulan bir Nets takımı vardı karşısında. Celtics'in tüm ağır topları Garnett-Paul Pierce + Joe Johnson ve Deron Williams'la doğuda yeni bir güç vardı Heat'i devirme amacıyla kurulan.








Onu en iyi savunan oyunculardan biri Millsap'ın çaresiz kaldığı an


Formada lakabının yazılı olduğu Nets maçı



LeBron James'in kariyer rekrou olan 61 sayılık Bobcats maçı!



James bir kez daha Ohio'da


Tuhaf Tesadüfler

Kobe 2008'de Celtics'e kaybetti, sonra üst üste 2 şampiyonluk kazandı (back to back) 2009, 2010. Lebron Mavericks'e karşı 2011'de kaybetti, sonra aynı şekilde back2back şampiyonluklar kazandı. 2012, 2013.
Kobe 13. yılında en önemli yüzüğünü kazandı (Shaq'sız): .
Lebron's 13. yılında en önemli şampiyonluğunu Celeveland ile kazandı.


Kobe Bryant ve LeBron James'in tüm birebirleri




Playoff rakamları...
(ilk 5 başladığı maçlar)
  
                        sayı  ribaund  asist   tç   FG%   3P%  FT%              süre
                 Kobe                       27.4   5.4          5       1.5     %45      33.5     82        41.4
                 LeBron                   28.4    8.9          7      1.8      %48.5    33      74.2      42.1


CLUTCHKritik Anlarda Sorumluluk



James'in tüm clutch ve maç kazandıran şutları


Kobe Bryant NBA'de en çok maç kazandıran basket atan oyuncudur. 


Kobe Bryant çaylak yılında Playoffta Jazz'a karşı tüm kritik şutlarda başarısız olmuştu. Ve üstüne üstlük hepsi air ball olmuştu. O maçtan birkaç saat sonra evinin yakınlarındaki lisenin basketbol salonunda çalışmaya başladı ve bu oyunun en büyük clutch oyuncusu olmaya ant içti.


Kariyer ortalamaları:


 (İlk 5 başladığı maçların ortalaması alınmıştır)


Kobe Bryant



26.7 sayı 5.6 ribaund 5 asist 1.5 top çalma %45 FG%84 FT %33 3P% 

LeBron JAMES 

27 sayı 7.3 ribaund 7 asist 1.6 top çalma %50FG %34.2 3PT %74FT


Birbirlerine karşı ilk oynadıkları maç 12 Ocak 2004. Kobe yalnızca 17 dk sahadaydı ve 10 sayıda kaldı. LeBron 37 dk içinde ise 16 sayı bulabildi. Maçı 89-79 Lakers kazandı.


(2004 görseli)







KOBE VS LEBRON
Şubat 2005
Lakers 89 Cavs 103
             sayı  ribaund  asist     tç   fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe    26           4          6      2    7     22   1    4        11 11
LeBron 25           8          9     3     8    20    -     -         9  11

Ocak 2006
12 Ocak 2006

Büyük çekişmeye sahne olan maç son hücumlara kaldı. Kobe Bryant üst üste bulduğu basketlerle Lakers önce geçti. LeBron son hücumu sayıya çeviremedi ve maçı 99-98 Lakers kazandı.
LAKERS 99 CAVS 98
               sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe      27           2          2    2    9   21     1    5        8   8
LeBron   28          2           9     -   11 22      2   3         4   9




Mart 2006
Cavs 96 Lakers 95
                sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
LeBron  29     8               7      1   10   24      3    4        6     10
Kobe      38     6               5     3    15    33     1    4          7     7

11 Şubat 2007
Lakers 90 Cavs 99
            sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe  36         7             6    1    12  24    1    5     11   11
LeBron 18       8             5    1     5  16      0   2      8    12

15 Şubat 2007
Cavs 114  Lakers 108
                 sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
LeBron    38         4            3     3   10   16     0    1    18    22
Kobe       34          6           5      2    9    22      2    7    14  15

Aralık 2007
Cavs 94 Lakers 90
                sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
LeBron     33       10           5    1  12  29    0    3      9    11
Kobe        21        5             5    1   8   22    0    3       5   8

Ocak 2008
Cavs 98 Lakers 95
                 sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
LeBron     41        9            4     2  16  32     1     5        8  12
Kobe         33        12         6      -   10   21    0    1       13  18


Bu kez son topları iyi değerlendiren LeBron bu çekişmedeki en yüksek skora da bu maçta ulaştı.

Ocak 2009
Lakers 105 Cavs 88
                sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe      20         6            12   1          9     22      1   5         1   3
LeBron  23        9              4     4         9     25       1    5        4   8

Şubat 2009
Lakers 101 Cavs 91
                sayı  ribaund  asist   tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe         19      3             2   1     8  17     0    2       3     3
LeBron     16        8           12   -      5  20     2    8       4     8

Aralık 2009
Lakers 102 Cavs 87
               sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe      35       10           8     1  11   33     1     3     12  12
LeBron  26      4              9     2   9    19       2    7        6  11

Ocak 2010
Cavs 93 Lakers 87
              sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe      31     2               4    -    12  31     2     6      5     8
LeBron   37    5                9    2   13  25      1     9     10  13

Aralık 2010
Lakers 80 Heat 96
               sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
LeBron  27       11          10             4               8   14      5    6      6     6
Kobe      17        6             7               1              6   16      1    3      4    5

Mart 2011
Heat 94 Lakers 88
              sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe     24        2             2    1   8  21     4    8      4      5
LeBron 19        8             9     1   7 17     0   3      5       7

Ocak 2012
Lakers 87 Heat 98
             sayı  ribaund  asist     tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe    24       5              7      3     8  21    3    6       5     5
LeBron  31      8             8      4     12  27    2   3      5      7

Mart 2012
Lakers 93 Heat 83
             sayı  ribaund  asist    tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe    33       3            1        -    14  23    0    2       5     7
LeBron 25      13           7        3   12  26     0   4        1    3

Ocak 2013
Lakers 90 Heat 93
              sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe       22      4            1    1    8   25      4     9      2    2
LeBron  39      7            8      3   17  25      1   2        4     4

Şubat 2013
Heat 107 Lakers 97
                sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe      28         6             9    1    11   19    -     -       6    8
LeBron  32         7             4     3    12  18       1   2        7   8

Ocak 2015
Lakers 102 Cavs 109
                   sayı  ribaund  asist  tç  fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe          19     6              17     -    7   14        3    6       2    3
LeBron      36     4               5      2    12  23       4    9       8  13

Şubat 2016
Lakers 111 Cavs 120
                   sayı  ribaund  asist   tç  fg  fga   3P 3PA   FT  FTA
Kobe         17         6             3    1    5  16      3     7     4      4
LeBron     29          7            11   1   12  22     3     6     2     5
                                                       

SON BULUŞMA

Mart 2016
Cavs 120 Lakers 108
                   sayı  ribaund  asist  tç   fg  fga   3P 3PA  FT  FTA
Kobe           26       5            2     1   11  16     3    4       1       2
LeBron       24        5           7      -    9   18    1   4        5      8      

Birbirlerine karşı oynadıkları 22 maçın 16'sını LeBron kazanırken 2'sinde Kobe sakatlığı sebebiyle oyundan ayrıldı. Denk süre aldıkları 20 mücadelelerdeki ortalamaları şöyle
LeBron 28.2 sayı 7.4 ribaund 7.3 asist 1.9 top çalma %69.4 FT %32.3 3PT %47 FG
Kobe     26.5 sayı 5 ribaund 5.2 asist 1.1 top çalma %85 FT       % 34.1 3PT %43 FG




NBA ŞAMPİYONLUĞU 
Kobe  5LeBron 3

NBA SEZONU

Kobe    20
LeBron 14

Playoff

Kobe    15
LeBron 12

NBA ALL STAR

Kobe    18
LeBron 13

Sezon MVP

Kobe     1
LeBron   4

Final MVP

Kobe     3
LeBron  2

NBA Yılın Beşi

Kobe    11
LeBron 11

NBA Savunma Takımı

Kobe    12
LeBron 6

NBA 1. Savunma Takımı

Kobe    9
LeBron 5

En iyi Sezon İstatistikleri

                     Kobe           LeBron
Sayı        35.4 (2006)   31.4 (2006)
Ribaund    6.9 (2003)    8.6  (2017)
Asist          6.3 (2014)     8.7 (2017)
T.Ç            2.2 (2003)     2.2 (2005)
Blok           1 (1999)       1.1 (2009)

En iyi PLAYOFF İstatistikleri
                   Kobe           LeBron
Sayı            32.8(2007)  35.3 (2009)
Ribaund      7.3 (2001)    11.3 (2015)
Asist            6.1 (2001)    8.5 (2015)
T.Ç              1.9 (2014)    2.3 (2016)
Blok            1.5 (2000)    1.8 (2010)

While for most players a 60-point game is a once in a lifetime achievement, Chamberlain appears here 32 times. The only other players with multiple appearances are Kobe Bryant (6 times), Michael Jordan (5 times) and Elgin Baylor (4 times). After almost 5 years of drought for this list since Kobe scored 61 in 2009, Carmelo Anthony (62) and LeBron James (61) joined this selected group in 2014. Then in 2016 Kobe scored 60 again in the final game of his career



LeBron James kariyer ortalamaları 27 sayı 7.3 ribaund 7 asist ve 1.6 top çalma

LeBron 1 kez 61 sayı, 9 kez 50 sayı, 64 kez 40 sayılık maç oynamıştır.

NBA tarihinde en çok triple double yapan oyuncular listesinde LeBron James  55 td ile Larry Bird'ün arkasından 7. sırada.

NBA tarihinde en çok 50 sayı atanlar listesinde Kobe 25 ile 3. sırada. 
1) W. Chamberlain 118
2) M. Jordan           31


En çok sezonda 2.000+ sayı atan oyuncular
Karl Malone 12
Michael Jordan 11
K. Abdul Jabbar 9
LeBron James 9


Bir sezonda en çok 50 sayı atma 

1) 45 Wilt Chamberlain 1961-62
2) 30 Wilt Chamberlain 1962-63
3) 10 Kobe Bryant         2006-07

4 maç üst üste 50 + sayı


Üst üste en fazla maçta 10+ sayı atma
866 Michael Jordan
791 LeBron James 

Devrede en çok sayı atma 
1) 59 Wilt Chamberlain
2) 55 Kobe Bryant 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder